Terapia logopedica – cand este necesara? (P)

Logopedia se adreseaza dificultatilor de limbaj. Interventia de acest gen este indicata inca de la varste fragede, cand copilul isi formeaza limbajul, daca dificultatile nu pot fi depasite fara ajutorul unui specialist.

Este recomandat a lua in considerare terapie logopedica atunci cand copilul are intarzieri la nivelul intregului limbaj (vocabular, intelegere, sintaxa) sau dificultati in a pronunta corect cuvintele. Important de mentionat este ca diagnosticul de tulburare fono-articulatorie se poate pune incepand cu varsta de 4 ani, intrucat abia atunci aparatul fono-articulator al copilului este considerat maturizat. Asadar, interventia logopedica pe pronuntie poate incepe abia cu varsta de 3, 6 luni- 4 ani. In cazul in care exista intarzieri la nivelul tuturor ariilor limbajului sau/si alte tulburari asociate interventia poate fi demarata mai devreme de aceasta varsta.

Ce se intampla la sedintele de logopedie?

Pentru unele cazuri a ajunge la logoped vine ca o recomandare din partea pediatrului, dupa ce trecand de etapa de 3 ani si jumatate sunt observate intarzieri de limbaj. Cu toate acestea, parintii pot avea ingrijorari, iar o evaluare logopedica inainte de aceasta varsta este binevenita. In cazul in care nivelul de dezvoltare al copilului nu ii permite sa coopereze in timpul sedintelor, parintii tot pot beneficia de pe urma sugestiilor de stimulare a limbajului acasa, fara ca cel mic sa se inacadreze la un diagnostic clinic.

Pentru unii parinti logopedia este o necunoscuta. Interventia si durata acesteia difera de la caz la caz (in functie de diagnostic, zone deficitare, frecventa sedintelor, varsta si personalitatea copilului, gradul acestuia de cooperare etc.).

De mentionat de asemenea ca parintii sunt liant intre nivelul de comunicare al copilului si terapia logopedica. Acestia trebuie incurajati sa aplice metode benefice si acasa, in interactiunea cu cel mic. Comunicarea trebuie sa fie o baza si chiar si in situatia unui copil non-verbal.

Se recomanda ca toate activitatile de stimulare a limbajului sa aiba o nota ludica, relaxata. Se vor incuraja contactul vizual, atentia, imitatia gesturilor si a sunetelor, timpul de calitate petrecut in familie si reducerea (pana la excludere) a timpului petrecut in fata ecranelor (telefon, tablet, televizor).

Cauzele refuzului de a vorbi sau a dificultatilor in exprimare si pronuntie pot avea la baza si un episod de ordin psihologic. Exista asadar o situatie complexa ce necesita interventia specialistilor. O trauma poate fi cauza sau intocmai presiunea celor din jur, corectarea excesiva a copilului, la primele sale tentative de a vorbi. Logopedul va restabili increderea acestuia, motivandu-l corespunzator pentru o evolutie favorabila si totodata va consilia parintii in implementarea acestui obiectiv. In unele situatii este de recomandat ca sedintele logopedice ale copilului sa fie completate de sedinte de consiliere parentala, individuala sau de familie. In majoritatea cazurilor simptomele au ca scop aducerea Ia lumina si remedierea unor nereguli din cadru sistemului familial. Asadar, o abordare holistica a situatiei va duce la rezultate mult mai temeinice.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp