Shit happens… NameBox

Am tot văzut ieri o mulțime de reacții negative referitor la situația mult prea cunoscută în care serverele NameBox au fost sparte și marea majoritate a clienților au rămas fără site-uri, acestea fiind șterse definitiv din serverele NameBox.

Ce pot spune din pricina unui om care lucrează cu așa ceva, bă nene.. se poate întâmpla oricui. Nu este u lucru pe care să-l poți prevedea, dar totuși din experiență proprie spun că backup-ul la backup este sfânt. De ce zic din proprie experiență, fiindcă am pierdut până și arhiva acestui blog de câteva ori, prin mutări, prin greșeli din care am învățat, prin multe chestii.. care evident până nu te dai cu capul de ele, n-ai cum să știi despre ce este vorba.

Da, nu neg, cei de la NameBox, au făcut marea greșeală de a nu fi „paranoici” ca mine, și să aibă cel puțin 3-4 backup-uri în locații diferite, însă sper că din greșeli au învățat. Oricum cert este un lucru, am văzut prin social media destui așa ziși agitatori, care agitau spiritele, chiar dacă nu erau clienți direcți ai firmei mai sus menționate.

Am văzut o mulțime de oameni care au profitat de pe urma ghinionului avut de către cei de la NameBox, și au făcut spam la greu pe acest subiect, „refugee type” .. lucru care nu-l văd a fi ok. Bă nene, fii om, nu animal, fiindcă dacă vreodată ai să fii în situația lor, ai să ai parte și tu de aceeași doză de rahat. Fără doar și poate.. Dar dacă ești animal, vei avea mult mai multe chestii rele de înfruntat.. iar hatereala este la modă în ziua de azi, și nimeni nu scapă de acest fenomen.

Am mai văzut în trecut o chestie asemănătoare cu cei de la NSHost, care și aceștia și-au luat doza de hatereală, însă după cum se pare și-au revenit din impas la mai bine de 1 an de când au luat-o și ei pe coajă. Revin titlul acestui articol.. SHIT HAPPENS.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

10 Responses

  1. Marius, mi se pare ceva normal să ai și tu ca și client cel puțin un backup la tine în pc dacă-i vorba de site-uri statice, iar dacă e vorba de bloguri, măcar un backup la lună să-l ții în pc. Dar, lumea crede că nimic nu ține de ei, și ce.. plătește, trebuie să aibă, dar uite că uneori nu ține de omul din spatele firmei.. Chiar dacă Vasile Precup este om cu capul pe umeri, totuși ca să poți oferi ceva super bun, trebuie să tai de undeva.. Și tind să ajung la părerea lui Zoso, este ceva inside job, dar uite că în locul lui Vasile, țineam naibii un NAS acasă, unde să aibă doar el access, și făcea backup la toate serverele cu orice ar fi avut.

 1. Nu se poate intampla oricui. Sunt firme care tin servere si de 20 de ani si n-au avut niciodata un caz in care sa li se stearga datele de pe servere de catre niste indivizi care au prins acces. Li se intampla doar amatorilor sau lacomilor pentru ca exista si profesionisti care stiu ce-i de facut, dar prefera sa faca compromisuri cu forta de munca ieftina, licente pirat etc. E suficient sa stai pe Reddit pe grupurile de profil ca sa vezi cazuri destule.
  La multe dintre firme s-au mai prajit HDD-uri ca doh! durata garantata de fiabilitate a oricarui HDD e de 3 ani, dar de obicei datorita evolutiei hardware si software se fac upgrade-uri la sistemul de operare pe hardware nou cel putin odata la 5 ani, iar hardware-ul vechi se utilizeaza in continuare, dar pentru task-uri mai putin resource intensive.

  1. Ai și tu dreptate, nu neg.. însă, când este vorba de investiții.. și mai ales nu ești la tine-n datacenter, ci la altul, care în acel datacenter au X indivizi access, unul dintre ei ți-ar putea-o face, corect?

   1. Catalin cu astfel de chestii nu se negociaza. E ca si la banci si alte institutii care gestioneaza date sensibile. Ori faci treaba asa cum trebuie s-o faci ori n-o mai faci deloc.
    Dincolo de asta atunci cand lucrezi direct cu un datacenter ti se ofera o serie de garantii si nu e ca si cum orice trecator de pe strada are acces la serverul tau.

  2. foarte bine zici, sa nu-ti faci backup
   sa lasi aceasta povara in seama celor de la hosting, ca doar tu ii platesti nu ei pe tine 🙂

   1. Păi tocmai, dacă lași pe mâna altora, oricine ar fi ei.. fără să-ți faci tu propriul backup, atunci acel cineva cu siguranță are și alții care au acces la informațiile tale, și X se trezește că este frustrat la muncă, și are de suferit tot alfabetul.

 2. Mie mi se pare inacceptabil. Si da, nu se intampla oricui. Daca toate bussinesurile s-ar baza 50% pe client, toti am zburda de fericire. Cand al tau se bazeaza pe siguranta si protectia datelor, atunci asigura-te de 10 ori ca asta oferi.

Comments are closed.