Parteneriatul RoTLD, scump și dificil

De ceva vreme, mai exact de la 1 martie 2018, domeniile .ro au trecut la plată anuală, nimic nou sub soare pentru unii, o chestie deja prea știută despre alții. Înainte, orice domeniu .ro era pe perioadă nedeterminată sau cum le plăcea unora să spună, pe viață. Ei bine, treaba cu nedeterminatul, era ceva real, scris, parcă, în regulile RoTLD, reguli pe care orice deținător de domenii .ro, trebuie să fie de acord încă de la început.

Pe de altă parte, din acest an, foaia s-a schimbat, așa că, orice nume de domeniu .ro a trecut la plata anuală, sau în funcție de registrar pe maxim 10 ani. Toate bune până aici, pentru cei care au înțeles schema cel puțin, toate rele pentru cei care nu au înțeles și au instistat că ce domne, că ei ai cumpărat pe viață domeniul X, și că te dau în judecată și prostii destea.

Bun, deci am trecut peste aceste aspecte banale deja. Am ajuns că na, trebuie plătită reînnoirea, iarăși multe guri, puține cunoștințe. Scurt pe doi, nu plătești, ți se pune domeniul în Pending Delete, după 90 de zile ți se șterge numele de domeniu, și e liber din nou pentru înregistrare.

Acum, să ajungem la treaba cea bună, și anume, înainte dacă vroiai să devii registrar, trebuia să plătești contra-valoarea la 100 de nume de domenii .ro în avans, adică, 3000 de euro. Acum, această limită s-a mărit, la 500 de domenii .ro, însemnând aceeași sumă, tot 3000 de euro. Deci, indiferent cum ați vrea s-o dați, RoTLD-ul câștigă.

Deci, efectiv, dacă vrei să devii registrar de domenii .ro, clar, tot trebuie să dai cu banu gros, altfel ciuciu. Bun, deci una peste alta, pentru business-urile de start up, a fi parteneri RoTLD, nu este mare schemă, mai bine îți iei reseller de domenii .ro, și aia e.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

4 Responses

 1. Aproape toate țările au plata anuală și e un criteriu pentru a elimina concurența neloială și monopolul. Asta e un aspect. Nu e nimic rău în faptul că s-a decis și s-a implementat treaba asta. Am scris cândva pe subiect. Era în discuție cel puțin de 10 ani.
  Al doilea aspect ține de preț. Un .ro costă cam cât un .com și nu văd ce e de fapt rău în asta. Un registrar nu plătește doar salarii din banii pe care îi ia din înregistrarea de domenii ci plătește bani grei pe infrastructură și oameni care s-o întrețină. Dacă nu făcea lucrul asta, mulți dintre noi se trezeau de mult fără domenii din cauza la diverse vulnerabilități sau diverse instituții se trezeau sitting-ducks datorită vreunui DNS Hijack sau Poisoning la nivel de registrar. Aproape toate magazinele online și băncile folosesc domenii .ro și nici nu vreau să mă gândesc la ce se putea întampla cu datele lor și ale clienților daca roTLD nu avea un minim de securitate și nu investea bani pentru așa ceva încât să evite orice atacuri posibile.
  Pe urmă, apropo de criterii pentru parteneri. Ai idee cât costă și ce criterii sunt necesare pentru acreditare ICANN ca să poti să vinzi domenii gTLD direct fără intermediar? Cerințele de la roTLD sunt parfum și mi se pare normal să fie așa pentru ca nu e OK ca o firmă de apartament care vine cu un capital social de 200 de lei să ajungă partener acreditat roTLD așa ușor, să vândă câteva zeci de mii de domenii și apoi sa tragă ceva țeapă.

  1. Sunt perfect de acord cu tine în ce privește mentenanța, etc.. chestiile făcute de RoTLD, însă, mi se pare că au păstrat aceleași tarife de parteneriat, în timp ce prețurile au scăzut maxim la nume de domenii. Bine, ei și-au păstrat aceeași taxă, ok, aia e.. vrei să fii partener, plătește. Însă ce mi se pare mie josnic, este că unii parteneri, nu o să dau nume, dau cu japca la resellerii de domenii. Am avut o situație de curând ce implica vreo 150-200 de domenii .ro, al unui fost reseller devenit partener, iar primulul de la care a luat domeniile, ca partener a venit repede și a luat pe șustache domeniile respective, ca mai apoi să creeze conturi de clienți respectivilor proprietari de domenii, și să vrea să-i ia cu japca. Deci, dacă vrei să eviți așa ceva, o astfel de manevră făcută de vreun partener, care e soluția, să devii partener și tu, corect ? Însă, dacă ai puțini clienți, stai milog la alt partener și speri să nu rămâi fără domeniile clienților tăi.

   1. Când ești reseller nu prea ai ce comenta. Tu nu deții controlul asupra domeniile respective. Îl deține partenerul și roTLD pentru că responsabilitatea tot acolo e.
    Ca reseller îți iei un comision și cam atât.
    E ca și la marketingul afiliat. Vinzi un produs, dar nu îi oferi suport și garanție și te speli pe mâini de orice responsabilitate.
    Apoi, nu cred că roTLD are treabă cu ce contracte au partenerii cu resellerii lor sau ce răfuieli au aceștia.

Comments are closed.