cpanel

cPanel, are stapan nou, din nou

Cei care lucreaza in IT, bine, care lucreaza in hosting, si nu numai au vazut anul trecut in finalul lui Octombrie ca Oakley Capital cumpara cPanel, prin intermediul unui alt jucator de pe piata de hosting, WebPros, care detinea la acea vreme Plesk si Solus VM. WebPros fusesera si ei achizitionati de catre acest fond de investitii, Oakley Capital. Bun, la aproximativ 9 luni dupa, cPanel a anuntat ca schimba structura preturilor, trecand la pret per contul de cPanel in loc de pret per tip de server.

Ok, a trecut timpul, multi s-au reorientat catre alte panouri de control, altii au trecut la DirectAdmin, altii la altele.. dar per ansamblu, cPanel a inceput sa coste mult mai mult. Pana aici, toti care au vazut facturi marite in ultimele luni, stiu despre ce vorbesc. Acum, pe 12 decembrie 2019, CVC un alt fond de investitii, mai mare decat Oakley Capital, fond de investitii care detine si Avast sau alte mari firme de softuri din lume, au anuntat aici ca au cumparat tot ce tine de WebPros, adica cPanel, Plesk, Solus VM, WHMCS si XOVI (n-am auzit de XOVI pana acum), deci vor cumpara cele mai folosite softuri din hostingul mondial.

Stapan nou, reguli noi?

Acum, sunt si eu curios, daca Oakley Capital, au facut o schimbare foarte majora la cPanel, la aproximativ 9 luni dupa ce au cumparat, CVC oare ce schimbari va mai face? Va tripla preturile, la toate respectivele softuri ? Oare vom ajunge sa folosim din nou configurari facute manual? Ca in ritmul asta, ma apuc si-mi fac propriul sistem „in-house”, cum au facut altii, si aia a fost. Care vrea sa cumpere, bine, care nu, sa le fie de bine si sa dea cu banu la niste softuri foarte scumpe. Bine, chestii ca asta se simt cand ai cateva sute de clientii, mii, dar cand ai 10-20, nu se simte, si aia 10-20 ii poti tine si pe Centos Web Panel sau altceva, dacat cPanel.

Ce credeti ca se va intampla in aceasta industie? Va afecteaza cat de cat ?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

2 Responses

 1. cPanel mi-e indispensabil. Firma la care am hostate site-urile imi ofera cPanel gratuit.
  Nu stiu daca sa-mi fac griji sau nu.
  O treaba de genul asta era si cu domeniile pe .ro care acum nu mai sunt pe viata ci pe an.

  A fost tam-tam o perioada dar valul a trecut si paguba a ramas.

  Probabil o sa mareasca pretul si care vor sa foloseasca in continuare cPanel o sa plateasca. Caruia ii merge bibilica si se descurca singur (ceva in house cum ai spus) are de castigat.

  1. Sunt foarte multe alte variante, aproape la fel de bune ca si cPanel, atat pe bani, cat si gratuite (open source), unele firme de hosting, am vazut chiar si pe la noi, ofera gazduire pe panouri open source, sa zic 5-8%, vreo 15% ofera pe DirectAdmin, care este cea mai buna alternativa platit a cPanel, iar restul ofera/ofereau cPanel, fiindca plateau licenta per server, nu per conturi de cPanel. Dar cum regulile jocului se schimba, ne schimbam si noi.

Comments are closed.