brexit

BREXIT pe înțelesul tuturor

O scurtă părere despre BREXIT și ce reprezintă..

Este imposibil că fiecare dintre voi să nu fi văzut măcar o singură dată acest cuvânt fără sens BREXIT. Deci chiar imposibil doar să locuiți cine știe în minți și să n-aveți radio, televizor, internet sau vreo cale de comunicare să nu fi auzit despre tot ce se vorbește în ultima vreme și are legătură cu Anglia.

Ei bine, hai să vă zic și eu o scurtă părere a mea, părere a unui om de rând, nu am făcut facultăți de studii politice, istorice și alte chestii de profil, ci sunt un simplu cetățean.

BREXIT înseamnă de fapt British Exit și se referă la ieșirea englezilor din comunitatea europeană, mai pe scurt din UE. De ce au ales ei să facă acest pas? Păi un răspuns clasic în opinia mea ar fi.. că vor să redevină o țară autonomă din toate punctele de vedere, cum erau și până să intre în Uniunea Europeană. Cum erau de fapt toate țările, până să existe un concept de uniune europeană.

Bun, acum că știți exact ce înseamnă acel cuvânt, o să vă întrebați cu ce ar ajuta sau nu această ieșire a Angliei de sub Uniunea Europeană. Păi în principal orice reglementare care ar intra în vigoare în Uniunea Europeană, cum ar fi.. un anumit număr impus de refugiați pe care să-i primească fiecare stat european, sau anumite legi puse la nivel european, taxe sau știu eu orice altă propunere pusă la nivel european, pe englezi pur și simplu îi va durea în cot de astfel de decizii.

De ce? Păi ei nu mai sunt în Uniunea Europeană și deci nu au de ce să se supună vreunei legi decisă la nivel european. Legile le-ar aparține strict la nivel de țară, deciziile la fel, etc etc.. orice chestie decizională ar fi luată strict la nivel de țară. Nimic legat de Uniunea Europeană..

Altceva.. ar avea necesitatea de viză pentru a ieși din țară, viză pentru a se intra în țară, cum este de exemplu America, să poți intra în america ți se cere viză, la fel și viceversa. Din punct de vedere economic ar fi câteva probleme să zicem așa, adică avantajul ar fi, că nu ar mai fi obligați să cotizeze la bugetul European în nici un fel, dar în caz de ceva, nici n-ar primi un șfanț de la bugetul european.

Anglia este în principal o țară comercială, adică de pe acolo se pleacă multe chestii ce țin strict de comerț, altă mare industrie așa n-au, decât comerțul. Ăla este principalul lor atu, altul nu prea îl au. Dar țări care au un astfel de atu sunt aproximativ toate țările care au deschidere la ocean.. precum Franța, Spania, Portugalia, Olanda, Belgia.. etc..

Adică cu plecarea englezilor din uniune, zic că s-ar găsi foarte ușor alte țări care să le înlocuiască din punct de vedere portuar. Un dezavantaj ar fi că nefiind în uniune forța de muncă ar necesita costuri mărite, fiindcă ar fi necesară viză pentru muncă, viză pentru orice, asta implică mari schimbări procedurale și de ordin juridic.

Dacă până acum să ajungi în Anglia era relativ ușor, de acum va deveni tot acest proces un întreg infern. După cum v-am spus mai sus, vize, vize și iar vize. Din punct de vedere armat, oricum sunt încă membre NATO, și n-are nicio legătura una cu alta. Dar cele mai mari dezavantaje ar fi de ordin economic..

Dacă spre exemplu ești englez, ai o firmă ce face comerț internațional, ei bine atunci te lovești de niște bariere clare, în ce privește frontiera, granițele, angajații străini, comerțul cu străini, etc.. bariere care te-ar putea duce la faliment instant, dacă să zicem spre exemplu marea majoritate a clienților tăi sunt străini.

Una peste alta, cam aceasta ar fi părerea mea despre această mutare a englezilor, pe numele său BREXIT. Personal cred că este o mutare îndrăzneață pe termen lung, dar în perioada următoare este o mutare care îi dezavantajează clar fără umbră de discuție. Informații mult mai competente despre acest subiect găsiți aici.

brexit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

7 Responses

 1. Catalin, nu ți-aș fi răspuns asa însă, articolul este complet lipsit de substanta și derizoriu.

  Nu am pretenția sa pretind ca știu prea multe (deși licență cu 10 pe tema NATO și UE m-ar califica) .

  UK face parte din EUROPA de la înființare, au o lunga istorie și s-au dezvoltat astfel. de fapt ei erau oricum autonomi. niciodată UE nu le-a impus nimic, niciodată UE nu și-a permis sa nu ii consulte. Am scris pe blog care vor fi problemele și am fost criticat ca zic ca sunt rusii la mijloc, la nici 2 ore de la publicare îl vad pe Putin dând declarații. este un joc pe care UK nu l-a vrut, ca la revoluția noastră, propaganda a învins.

  Vezi ca se face referendum pentru reluare votului, asta pentru ca 80% din votanții brexit vor sa își schimbe acum votul.

  1. Eu am și specificat, aceasta este părerea mea strict personală de om care n-are studii în domeniu, este fix ce-am înțeles eu din toată tărășenia asta cu BREXIT-ul. Nu sunt formator de opinii, sunt doar părerist, om de rând care vede anumite evenimente și adaugă propria interpretare.

  2. Asta cu 80% vor sa-si schimbe votul e doar o intoxicare ordinara la fel cum a fost si aia cu cautarile pe Google (https://www.podulminciunilor.ro/sa-mintim-poporul-cu-calculatorul.html). Sunt si care regreta c-au votat in felul asta insa nu putem sa vorbim de 80% pentru ca spunand lucrul asta am asuma ca 80% dintre britanicii care au votat pentru iesire sunt tampiti sau chiar retardati.
   Iar apropo de chestia ca UE nu le-a impus nimic zic sa lecturezi pe aici (https://www.podulminciunilor.ro/inca-una-cu-brexit-si-va-las-pace.html) si daca nu crezi ceea ce scrie pe acolo sa te documentezi catusi de putin cum am facut si eu ca sa vezi de fapt ca de impus s-au impus chestii ce amintesc de comunism si incalca suveranitatea. Cei care au votat masiv impotriva UE fac parte din clasa de mijloc care s-a saturat ca tot stranga cureaua, iar ascensiunea extremistilor in Europa nu se datoreaza numai propagandei lui Putin, Maduro sau mai stiu eu carui lider arab ci pur si simplu esecului sistemului actual de a-i proteja tocmai pe cei care contribuie activ la finantarea bugetelor de stat. Oamenii care muncesc sunt cum vrei tu numai prosti nu si-l voteaza pe ala care-i extremist, dar vine cu un discurs pe placul lor intocmai datorita faptului ca ii vede pe aia care nu muncesc si sunt manipulabili de propaganda cum stau toata ziua la crasma si beau in timp ce ei muncesc sa plateasca impozite.

   1. După cum am spus și mai sus, mi-am expus părerea, părere a unui om de rând, fără altă documentare decât cea de pe net. Am și eu diferite persoane plecate în Anglia care acum după acest BREXIT, sunt și mai mult atacate verbal de rasiști. Nu am fost în politică s-o înțeleg, nu voi intra niciodată, însă cu părerea îmi pot da atâta vreme cât este la mijloc libertatea de exprimare.

 2. A fost un bluff nereusit. Atata tot. Fara conspiratii si alte scopuri ascunse. Sau pe intelesul romanilor de rand – ulciorul nu merge de multe ori la apa.

 3. Nu a fost nici un bluff premierul englez este mason nu a facut el nimic de capul lui asa a fost ordinul, bine scrie in biblie ca in zilele de pe urma cei fara de credinta nu vor pricepe si nici nu vor intelege nimic.

 4. Ce a dus la BREXIT? O promisiune în campania electorala a lui Cameron.
  Nu o să se mai facă nici un referendum pentru că oamenii chiar și-au dorit ieșirea din UE.

Comments are closed.